Hírek

Elérhetőségek

Törteli Falumúzeum Baráti Kör egyesület

Az egyesület céljai:

  • Helytörténeti kulturális javak gyűjtése, nyilvántartása, feldolgozása, megőrzése és bemutatása.
  • Törtel község történelmének, történetének feltárását elősegíteni. A pusztuló tárgyi és írásos emlékek megmentése.
  • A község haladó hagyományainak feltárása, ápolása, továbbfejlesztése, ismertetése; különös tekintettel az ifjú nemzedékre.
  • Az állandó kiállításon belül időszakos, aktuális kiállítások rendezése.

Csodaszarvas

Az egyesület a fenti célok megvalósítása érdekében együtt kíván működni az önkormányzattal, kulturális intézményekkel, egyházakkal, civil szervezetekkel. Az egyesület politikai pártoktól független, politikai tevékenységet nem folytat.

A Pest megyei Bíróság jóváhagyta a Törteli Falumúzeum Baráti Kör Egyesület alapszabályát, ezáltal az egyesület nyilvántartásba került és nincs akadálya helyi társadalmi szervként való működésének.

Kulturális tevékenység, kulturális örökségünk megóvása, tudományos tevékenység, kutatás, ismeretterjesztés szolgálja, hogy lakosságunk megismerje Törtel múltját. Szeretnénk elérni, hogy lakhelyünkhöz való kötődésünk erősödjön.

Az egyesületnek jelenleg 21 tagja van, azonban további jelentkezőket várunk sorainkba. Székhelyünk: 2747 Törtel, Dózsa György út 20-22.

A mellékelt felvételi kérelem kitöltésével lehet az egyesület tagjainak sorába kerülni. Fiatalok, törteli születésű, de máshol lakók jelentkezését is várjuk. Havi 200 Ft a tagdíj mértéke. Összejöveteleinket minden hónap utolsó keddjén a késő délutáni órákban tartjuk.

Ezúton is megköszönjük a lakosság hozzáállását, amellyel lehetővé tették, hogy a kiállító teret megtöltsük régi használati eszközökkel, bútorokkal, feldolgozhassuk a régi dokumentumokat, fényképeket.

Idén már segítettük helytörténeti dokumentum könyv formájában való kiadását, a KIOSZ 100 éves múltjának feltárását, az iskola jubileumi ünnepségét. Feldolgoztuk az MHSZ helyi szervezetének történetét. Kirándulást tettünk a Nemzeti Múzeumba, a környék nevezetes helyeire. Folyamatban van a Törtel név eredetének tudományos igényű feltárása.

Több látogató csoportot fogadtunk és kalauzoltunk a kiállításon. Erre készek vagyunk bármikor, előzetes egyeztetés esetén még hétvégén, ünnepnapon is.

Várjuk jelentkezésüket, támogatásukat, a gyűjtemény gyarapítását, adományukat.

Törteli Falumúzeum Baráti Kör Egyesülethez köthető cikkekhez kérjük kattintsanak az alábbi linkek valamelyikére: