Hírek

Elérhetőségek

Törteli Gazdák Vendégváró Egyesülete

003. október 02-án pár lelkes ember összeült a törteli Rákóczi Vadásztársaság vadász-házában. A beszélgetés tárgya egy szervezet létrehozása volt.

Hogy ki mit vár ettől a szervezettől? Ezt próbálták egyeztetni. Nem volt egyszerű dolog, hiszen a résztvevők foglalkozásukat és társadalmi helyzetüket illetően is elég szerteágazó. Egy valami azonban közös volt bennük: tenni akartak valamit magukért és szűkebb környezetükért, a „faluért”.

Szervezet felépítése:

  • Elnök: Czeróczki Tünde
  • Elnök helyettes: Homokiné Vörös Ildikó
  • Titkár: Nagy István

 

Bejegyzés ideje: 2006. december 16.

Az egyesület rendes tagja lehet az a természetes személy, jogi személy, aki az alapszabályt magára nézve kötelezően elfogadja, vállalja, hogy az egyesület munkájában tevékenyen részt vesz és a taggyűlés által megállapított éves tagsági díjat befizeti. Az 2003.éves tagsági díj 2000 Ft-ban állapítottuk meg és fogadtuk el az október 2-ai alakuló gyűlésünkön.

Taglétszám: 33 fő

Az egyesület logója: „Válaszd a magyart!”

Az egyesület önkormányzati elven működő civil szakmai érdekvédelmi és érdekképviseleti társadalmi szervezet.

Céljaink: a falusi és agroturizmus megvalósítása és ehhez kapcsolódva a szakmai felkészítés szervezése, információ átadása a leendő vendégeknek a híradástechnika által és promóciós anyagok terjesztésével. A falusi és agroturizmussal foglalkozó személyek tevékenységének támogatása, információk keresése és átadása, mint pl: pályázatok, pályázati lehetőségek. Kapcsolattartás országos, megyei és kistérségi szervezetekkel és természetesen a helyi önkormányzattal. Tanyás településeken az infrastruktúra fejlesztése és annak megpályázása.

Az elképzelt turisztikai termékek közül csak néhányat emelnék ki, hiszen ez a terület nagyon szerteágazó és szinte csak a képzelet szabhat határt. Pl: kirándulások, természetjárás, néphagyományőrzés, oktatási turizmus, kerékpártúrák, gasztronómiai turizmus, lovaglás, Wellnes turizmus. Ezzel kapcsolatban az egyesület feladata a komplex turisztikai termékek kialakítása, kialakításának segítése és ösztönzése. Gondolok itt: tanösvények erdei iskolák létrehozására, különböző programok szervezésére, ami nem csak egy pontra irányul, hanem összetettebb, több helyszínt von magába. Mezőgazdasági termékek elsődleges feldolgozása és értékesítése, ami jól kapcsolható a turizmus egyes fajtáihoz.

Céljaink elérésére szolgál, hogy a megyén kívül és belül, akár külföldön is a településünk hagyományait, sajátosságait megismertessük. Információk gyűjtése, tapasztalatcsere, tanfolyamok szervezése. Kiadványok és reklám anyagok terjesztése.

Az egyesület és tagjai által igénybe vehető alapítványok, és pályázatok felkutatása, megismertetése és megpályázása. Érdek egyeztetés a hasonló megyei és országos társadalmi szervezetek között.

 

Az egyesület főbb programjai

 

I. Törteli Böllérverseny

Az év elején 2004február 28-án az Önkormányzat szervezésében egy hagyomány teremtő versenyen, a Böllérversenyen vettünk részt, Bóta Mátyás vezetésével. A csapat további tagjai: Skoláné Rózsika, Homokiné Vörös Ildi, Dobler János, Nagy István és jó magam.

Nagyon jó hangulatban telt a hajnaltól-délig tartó munka. Nagy odafigyeléssel tálaltuk délben a finomabbnál finomabb falatokat, nem maradt el ennek a jutalma sem. Az esti jelmezbálon, ahol sajnos csak kevesen vették a bátorságot a maskarához, Egyesületünk megkapta az első helyezettnek járó vándorserleget.

Utazás kiállítás 2004 Budapest

Március 18-án  a Pest Megyei Falutour szövetség felkérésének tettünk eleget azzal, hogy részt vettünk a 2004. Utazás kiállításon, Budapesten. Ide az ország minden részéről érkeznek a részt vevők helyi termékekkel, szállás és program ajánlatukkal. Községünket és Egyesületünket Homokiné Vörös Ildi, Skoláné Rózsika, Nagy István és Antal László képviselte.

Törteli gazdálkodók és vállalkozók termékeit állítottuk ki és kínáltuk az érdeklődőket. Ezúton is köszönjük Német Ambriéknak, Győrné Fejes Áginak, Sebők Mihálynak és az Önkormányzatnak a támogatást. Az Önkormányzat egy kiadvány elkészítésében támogatott bennünket, ami Törtel község múltjával, jelenével és jövőjével ismerteti meg az érdeklődőket. Standunkra ellátogatott községünk polgármestere is, aki örömmel nyugtázta, hogy eredményes volt a munkánk. Jó kapcsolat teremtési lehetőség és új ötletek tárháza volt ez a kiállítás.

 

Nyitott porták, falvak, gazdaságok 2003”

Április 27-én a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával és az Egyesület szervezésében a „Nyitott porták, falvak, gazdaságok 2003” rendezvény keretében tartottuk meg 2004-ben az első rendhagyó gyűlésünket. Kb: 80 ember vett részt ezen a programon. Itt Antal László elnök helyettes beszélt az addigi tevékenységünkről és az előttünk álló feladatokról, majd Füleky Csaba az FVM munkatársa tartott előadást a pályázati lehetőségekről. Végül Heimann Gyula a Dél Pest Megyei Önkormányzatok Területfejlesztési Társulása elnöke a kistérség szerepéről fejtette ki a véleményét. Ezután két bemutatón vettünk részt. Nagy István és Révész János gazdaságába nyerhettünk betekintést.

 „Anyám tyúkja Főzőverseny”

Május 01-re a Marosi Faiskola tulajdonosától érkezett meghívás Csemőbe, ahol részt vehettünk az „Anyám tyúkja Főzőversenyen”. Színvonalas zsűri bírálta az ételeket, de sajnos itt egy helyi csapat vitte el a pálmát. De mi tudjuk, hogy nem csak a győzelem a részvét is fontos, annál is inkább, mert így igazán baráti viszonyba kerülhettünk a csemőiekkel. Csapatunk tagjai: Palástiné Demeter Zsuzsa, Palásti Péter, Skoláné Rózsika, Nagy István és jó magam , mint lelkes szurkoló tábor.

 

Tanyaszínház létrehozása

Egyesületünk titkárának régi álma egy tanyaszínház létrehozása, ehhez jött egy mindenki által ismert és kedvelt darab feldolgozásának ötlete. Végeredmény a “Bendegúz játékok” lett. Nem titkolt vágyunk volt, hogy újra életre keltsük az amatőr színházat, azon belül is a tanyaszínházat, hiszen községünkben sok-sok évvel ezelőtt ez remekül működött és sok embernek adott kellemes időtöltést, szórakozást.

Bendegúzok kirándulása

Szeptember 18-án  a Bendegúz játék szereplőire egy meglepetés kirándulás várt. Elérkezett a megérdemelt kikapcsolódás ideje. Busszal indultunk Kecskemétre, majd stílusoson a darabhoz, kisvonatra szálltunk és 2 és fél órás zakatolás után megérkeztünk Bugac-felsőre, ahol lovas kocsi várt ránk és vitt a Karikás Csárdába.

Itt mivel játékos emberekről van szó, különböző tréfás dolgokat kellett csinálni, ezután következett egy finom ebéd, rövid beszélgetés és sajnos a hazaindulás. Azt hiszem minden résztvevő nevében mondhatom, hogy igazán felhőtlen és igazi fergeteges kiránduláson vettünk részt. Szeretném megköszönni ebben is az Önkormányzat támogatását.

 

Szüreti felvonulás

Szeptember 25-én az Uniós Nők által rendezett Szüreti mulatságon vettünk részt. Erre az alkalomra elkészült az Egyesületünk zászlaja.

 Beneveztünk a birkapörkölt főző versenyre. Palástiné Demeter Zsuzsi és Palásti Péter tudását és jó ízlését igazolva nyertük meg ezt a versenyt, de még a terítékért járó külön díjat is mi kaptuk meg.

 “Teli-puttony” jótékonysági bál

Egyesületünk tagjai a november 10-i gyűlésen úgy határozott, hogy a községünkben élő hátrányos helyzetű gyermekeknek igazi Mikulás estét szerez. E nemes cél érdekében megrendeztük 1. „Teli-puttony” Jótékonysági bálunkat, azzal a nem titkolt céllal, hogy ebből az eseményből hagyományt teremtsünk. A bál nagyon jó hangulatban telt. 70-75 jószívű ember vett részt és olyanok is támogatták az elképzelésünket, akik nem tudtak eljönni. Ezúton szeretném meg köszönni mindenki támogatását és segítségét. Feledhetetlen pillanatot tudtunk szerezni  45 óvodás és iskolás- korú gyermeknek, de még a szülők is meglepődtek, amikor december 06-án bekopogtatott a Mikulás és a Krampusz az ajtón, akik ráadásul lovas kocsival érkeztek. Az igazi meglepetés csak ezután következett, hiszen mindenkinek az volt az ajándéka (a gyümölcsök mellett), amit szeretett volna kapni, hiszen a törteli Szent István Király Általános Iskola pedagógusai lerajzoltatták a gyerekkel kívánságaikat és az idei Mikulás e szerint vásárolt be Nekik. Megható pillanatok voltak mindenki számára.

Azért, hogy hallasunk magunkról és megismerjenek bennünket sok mindent tettünk. Sok új ismerősre és ismertségre tettünk szert, ami nagyon fontos, de hallhattak rólunk ország szerte a tv-ben, olvashattak különböző újságban is. Riportot készített a Duna Tv és a CTV . Számos újságban jelent meg cikk.

A 2005-ben megvalósult, Kákás-tanösvény ismeretterjesztő kiadványa.

Készítette:

Czeróczki Tünde

az egyesület elnöke