Hírek

Elérhetőségek

Törteli Faluvédő Polgárőr Egyesület

Községünkben a rendszerváltás után közvetlenül, 1990-től 25 fővel megalakult a polgárőrség.

Az aktív szolgálatot teljesítők létszáma később változó volt. A kezdetektől fogva szinte minden éjszaka vállalt szolgálatot az egyesület gépkocsival, jó idő esetén kerékpárral is. Több alkalommal körzeti megbízottal. A rendőrség kérésére nappal is történt szolgálat adás, ha a közbiztonság érdeke ezt így kívánta meg.

Az egyesület egyéb okok miatt, 1999 után szünetelt, majd 2002-től már teljesen új vezetőség szervezése által újraalakult 17 fővel. A polgárőrség elnöke Kecskés Viktorlett (később helyi körzeti megbízott). A szolgálat teljesítése ismét rendszeressé vált. Szolgálatot személygépkocsival, illetve esetenként kerékpárral, vagy gyalogosan látott el a szervezet.

Kezdetektől fogva, napjainkig, a helyi intézmények kérésére részt vállal polgárőrségünk különböző rendezvények, ünnepségek biztosításában, az ehhez társuló útlezárásokban, vagy forgalomirányításban. Iskolai papírgyűjtések alkalmával, pedagógus bál, óvoda bál, szüreti fesztivál és egyéb bálok, vigadalmak biztosításakor is lehetett és lehet számítani az egyesület tagjainak munkájára.

A felső tagozatos tanulók részére rendszeresek voltak az ifjú polgárőr tanfolyamok, illetve a versenyezni vágyók felkészítése a tűzoltóság által szervezett katasztrófavédelmi versenyekre, ahol nem egyszer első, második, és harmadik helyezéssel tértek haza a résztvevők.

Mindenszentekkor temető őrség biztosításában, forgalomirányításban is érdekelt a szervezet. Parlamenti és önkormányzati választásoknál nappali ügyelet biztosítását rendszeresen vállalt az egyesület.

2004-ben a Jászkarajenőn, rendezett polgárőr – és főzőversenyen is részt vettünk, eredményes szerepléssel.

E vezetés 5 éves ciklusa után, 2007-től Pál Antal vette át az egyesület vezetését, a szervezet titkári posztját továbbra is Jancsovics Pál töltötte be. Jelenleg is ők vezetik a csoportot. A munkánk sok egyéb más feladattal bővült ki, a minden éjjel, legalább 5 óra hosszát kitevő szolgálatok mellett.

2011 decemberében, Godó János korábbi polgármester úr közreműködésével, a közbiztonság javítása érdekében falugyűlés lett szervezve. Ennek oka a településünkön szaporodó bűnözés volt. A megoldás első lépéseként a polgárőrség megerősítése lett célul kitűzve. Erre a helyzetre polgárőrségünk jól reagált, még 2011 decemberében toborzót hirdetett. Létszámunk megtöbbszöröződött és voltak olyan éjjelek, amikor 4-5 polgárőr is egyszerre teljesített szolgálatot, a polgárőr járőrautó mellett saját autóval, saját költségen és kerékpárral is. Ez az aktivitás annyira eredményes volt, hogy a közbiztonság jelentősen javult a faluban, amit a statisztikák is igazoltak. Később a Jászkarajenői rendőrőrs életre hívásával tovább csökkent a bűnelkövetés. Az itt szolgálatot ellátó rendőrökkel jól együtt tud működni egyesületünk, a kommunikáció folyamatos.

Jelenleg sem ritka, hogy egy szolgálatba 3-4 fő is részt vesz. A régi, idősebb, tapasztaltabb tagok mellett jelentős mértékben jelen vannak egyesületünkben a fiatal, településünk közbiztonságáért tenni akaró helyi lakosok, ifjú polgárőrök is. Ami még említésre méltó, hogy tagjaink között női polgárőrök kiemelkedő számmal teljesítenek szolgálatot. A jelenlegi létszámunk 50 főre tehető, de ez folyamatosan változik pozitív irányba. Két tiszteletbeli taggal is rendelkezünk. Érdekesség, de mindenképpen említésre méltó, hogy köreinkben teljesítenek szolgálatot nyugdíjas rendőrök, tűzoltók és persze mentő dolgozók is. Így egy adott balesetnél, káreseménynél ez elősegíti a szakszerűbb intézkedést.

2012-ben első polgárőr bálunkat sikerrel megszerveztük.

Szolgálataink során több esetben segítettünk a bűnelkövetők felderítésében, illetve elfogásában. Valamint számos hasonló eseményt előztünk meg.

Ami feltétlen említésre méltó, hogy a lakossággal is jó az együttműködés. Ezúton is köszönjük nekik a rendszeresen erkölcsi és pénzbeli támogatást is!

2013-ban ez az együttműködés tovább erősödött a helyi újságban közölt cikkeink által, amiben beszámolunk tevékenységünkről, ezzel elindítva egy párbeszédet a lakosság és az egyesület között. Ezt erősítette a polgárőr cédulák megvalósítása is. Ezeket a papirosokat a lakosság postaládájába szórják be csoportunk tagjai, melyeken hasznos információkat, fontos telefonszámokat közlünk a falunkban élőkkel. A lakosság körében ez nagy megnyugtatást eredményezett, illetve ez által több észlelés jutott el hozzánk a lakosság részéről, ami lehetővé tette a hatékonyabb intézkedést.

Folyamatosan próbál az egyesület az új kihívásokra új válaszokat találni, ami munkánkat hatékonyabbá teheti, természetesen a lakosság érdekében. 2014-ben beszerzésre került egy rendszám-azonosító rendszert is, amellyel körözött és lízingcsalásos autókat tudunk szűrni, ezzel is segítve a rendőrség munkáját. Fontos feladatunk még szolgálati járműveink karbantartása is, hogy mindig üzemképesen, a közlekedési szabályoknak megfelelően tudjuk velük munkánkat végezni. 2015-ben önállóan nyert pályázaton az egyesület egy új Suzuki Vitara tipusú szolgálati gépjárművet, így a régi személygépkocsinkkal együtt jelenleg két használható szolgálati járművel rendelkezünk.

Anyagi támogatást biztosít az Önkormányzat is részünkre. Az utóbbi időben, a falu központban, a vízmű épületében irodát tudtunk kialakítani, majd ez a piactér területére költözött.

Tagságunk részére havi szinten kiértékelő polgárőr gyűléseket tartunk.

Fontos feladatunknak tekintjük a jövőre nézve is községünkben a közbiztonság jobbá tételét, a lakossággal kiépített jó kapcsolatot, eszközparkunk bővítését, munkánk minőségének folyamatos fejlesztését!

2014-ben polgárőrségünk elnyerte a „Pest megye közbiztonságáért” díjat.

Az elmúlt időszak legfrissebb eseményei között említenénk meg a rendőrséggel kialakított szorosabb kapcsolatot, több éjjel teljesítünk velük közös szolgálatot. Említésre méltó az ifjú polgárőreink számának jelentős növekedése, melyből arra lehet következtetni, hogy egyesületünk olyan minőségi munkát tud végezni, amely egy követendő példaként jelenik meg az ifjak szemében.

Szilveszteri polgárőr bálunk is nagy sikert aratott. Külön nagy örömül szolgál az egyesület számára, hogy 2016 tavaszán jótékonysági football gála szervezésével, a vártnál nagyobb sikerrel tudta támogatni Tűri Gergő gyógyulását és családját.

A Törteli Faluvédő Polgárőr Egyesület 26. éve végez munkát a település és lakói javára.

Tevékenységünket nyomon követheti honlapunkon: tortelipolgarorseg.mindenkilapja.hu, a Törteli Híradóban és facebook oldalunkon.

Észrevételeiket továbbra is a következő telefonszámokon jelezhetik:

Jászkarajenői Rendőrőrs: 06 30 722 5411

Törteli Faluvédő Polgárőr Egyesület: 06 30 895 8269

Ceglédi Rendőrkapitányság: 06 53 310 066

Rendőrség: 107 (ingyenesen hívható)

Amennyiben lehetősége van, az alábbi számlaszámon segítheti még munkánkat (Pátria Takarékszövetkezet, Törtel): 65100369-11017763

Bizalmukra továbbra is számítunk!

Köszönettel, a hosszú évek óta működő Törteli Faluvédő Polgárőr Egyesület