Hírek

Elérhetőségek

Királyhelmec (Szlovákia)

Királyhelmec (Szlovákia) felvidéki város és Törtel község között testvértelepülési kapcsolat létesült a vonatkozó szerződés 2018. szeptember 15-i aláírásával. A szerződést Királyhelmec város polgármestere, Pataky Károly, és Törtel község polgármestere, Godó Tibor látták el kézjegyükkel. Ezzel községünk, történelmében először, bekerült a testvértelepülések határon átívelő közösségébe.

A partneri együttműködési kapcsolat kiterjed a kultúra, oktatás, sport, turisztika és a környezetvédelem területére; fontos tétel a tapasztalatcsere az önkormányzatok működését illetően, valamint az oktatási és kulturális rendezvényeken való közös részvétel, a gazdasági kapcsolatok lehetőségek szerinti megteremtése.

A testvértelepülési kapcsolat létrejöttének alapja és két pillére Helmeczy Mihály (1788 – 1852) reformkori nyelvújító és irodalmár életútjához kapcsolódik, aki Királyhelmecen született és Törtelen volt birtoka és kúriája, kívánsága szerint itt is lett eltemetve, kriptáját a helyi temetőben, mint emlékhelyet ápoljuk.

A kapcsolt létrejöttét a Törteli Falumúzeum Baráti Kör Egyesület és Királyhelmec önkormányzata közötti számos levélváltás, majd az önkormányzati képviselők személyes látogatása előzte meg a 2017-18-as évek folyamán. Az aláírás végül a Bodrogközi Kulturális Fesztivál alkalmával, ünnepélyes keretek között történt. Még ugyanebben a hónapban az királyhelmeci alapiskola (általános iskola) felvette Helmeczy Mihály nevét, amely alkalommal községünk képviselete szintén részt vett az ünnepségen. Ezt követte 2018. november 24-25-én Királyhelmec polgármesterének és küldöttségének fogadása Törtelen, disznótoros vendéglátás keretében. A kétnapos látogatás alatt a község bemutatása mellett koszorút helyeztek el Helmeczy Mihály kriptájánál és leleplezték a testvértelepülés emlékoszlopát a Helmeczy Mihály utcában.  Az együttműködés a két település között töretlenül folytatódik.

Meg kell említenünk egy másik, határon túli településsel való együttműködést is, amely még nem szerződéses alapon működik. Az erdélyi, pontosabban a Partium nyugati határszélén, de éppen a romániai területre került Körösszeg községről van szó. Körösszeg arról nevezetes, hogy Törtel kun nemzetségfő és két társa itt ölték meg IV. (Kun) László királyunkat 1290-ben. A Törteli Falumúzeum Baráti Kör Egyesület kezdeményezésére 2016-ban emléktáblát helyeztünk el a körösszegi vár lakótornyának falára. Körösszeg és a vele kapcsolatban álló hazai Körösnagyharsány képviselői rendszeres látogatói községünknek az évente tartott, immár hagyományos Juhászfesztivál alkalmával. Reméljük, ezt a kapcsolatot is előbb-utóbb szerződésben fogjuk rögzíteni.

2019. július.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Dr. Erdei László

 

.

.